Kom gluren met nieuwe buren! Iedereen in de Bilt is bekend met het tweedaagse evenement ‘Gluren bij de Buren’. Mensen komen dan samen voor gezelligheid en kunst. Recente gebeurtenissen in de wereld brengen nieuwe inwoners naar Nederland, ook in de Gemeente de Bilt. Op 29 mei 2016 gaan wij samen gluren, en maken we kennis met elkaar door middel van muziek en cultuur.

PROGRAMMA 29 MEI 2016 (download pdf hier)


15.00: Opening door Hans Mieras,

wethouder van kunst en cultuur


15.10: Trio Qasyon

Jawa Manla:   zang en ud
Shaza Manla:   qanun
Latif Al Obaidi:  darabukka, riqq

Het Trio speelt zowel populaire Arabische muziek zoals Umm Kalsoum, als klassieke oriëntaalse muziek (Arabisch en Turks). Dit kunnen trage klaagliederen zijn, vrolijke en verdrietige liederen over de liefde, maar ook feestelijke dansmuziek.

Beluister fragment optreden met NBE in Paradiso [hier]
Beluister fragment Vrije Geluiden 21 februari 2016 [hier]

16.15: Lezing door Abdul Kader Manla

Voor zijn komst naar Nederland was hij journalist en kunstcriticus in Syrië. Hij zal spreken over de culturele scene in Syrië, van beeldende kunst tot de podiumkunsten. De lezing is gratis toegankelijk. Reserveren is gewenst.

17.00: Gharib Band

Mengvormen van Arabische en westerse muziek klinken vaak ongemakkelijk door de botsing van verschillen in toonladders. Maar de Syrisch-Nederlandse productie van Gharib werkt daar behendig omheen.De band bestaat uit een van oorsprong Syrische zanger/muzikant Gharib en vier Nederlandse muzikanten. De band brengt een unieke mix van oosterse (Arabische) en westerse muziek: meeslepend, dansbaar en melancholisch.

Gharib vluchtte voor de terreur van president Assad, de vader van de huidige president van Syrië. Zijn protestliederen maakte hem doelwit van een militaire politie die zijn handen verminkte om hem het luit spelen te beletten. Hij heeft het afgelopen jaar de situatie in zijn land alleen maar zien verslechteren.

Bekijk Gharib [hier]
Artikel NRC over Gharib [hier]

18.00: Syrische maaltijd

Om 18:00 uur is het tijd voor het diner. Taiba zal een typisch Syrische maaltijd koken voor de gasten van het festival. Een maaltijd kost 5 euro. Reserveren is vereist. Stuur hiervoor een e-mail naar info@bluck.nl  vóór maandag 23 mei a.s.

Tijdens de maaltijd muziek met DJ Iskandar

18.30: Jam session Arabische muziek

o.l.v. Anita van Soest en m.m.v. de Band Zonder Verblijfsvergunning. (deze band is opgericht in het AZC van Utrecht)

21.00: Einde programma